Média+

25 éves a TV2

2022. október 04. - Tirpák Mihály

Ma 25 éve, hogy 1997. október 4-én elindult Magyarország első analóg kereskedelmi csatorna, a TV2.

tv2_arculat_1997.jpg

1997. október 4-én szombat reggel hat órakor elindult a TV2, melyet a csatorna akkori elnöke, Pintér Dezső köszöntötte. A kereskedelmi csatorna az elmúlt 25 évben sok változáson ment keresztül, mint külsőben, mint belsőben. Ötször cserélt logót, legutóbb 2008. augusztus 26-án és azóta is használatban van.

A TV2 ahogy Pintér Dezső kijelentése alapján, család televízió formulát kívánt betölteni, de eléggé elrepült felette az idő és az informálást, valamint a szórakoztatás felé vette az irányt. Amikor elindult a csatorna, így ezzel az járt, hogy több nézőt vonzzon az MTV-től, ami hozzájárult az MTV akkor még 40 évig tartó egyeduralmának a végéhez, mármint a nézőket értelmezve olyan műsorokkal, mint a Szerencsekerék, a Mindent vagy semmit, a Szerelem első látásra, valamint a Dáridó Lajcsival.

A 2000-es években olyan változáson ment át tartalom szempontjában, főként a 2002-es fiatalításnak köszönhetően továbbra is ontotta a műsorokat olyan műsorok születtek, mint a Megasztár, a Mokka, a Dalnokok Ligája, az Aktív, Big Brother, a Jóban Rosszban, az Activity, a Popdaráló, az Áll az Alku, a Leggyengébb láncszem, majd 2010-es években elérkezett a Sztárban Sztár, a Piramis, a BUMM!, az Ázsia Expressz, a Séfek séfe és fikciós sorozatok ideje. 2020-ban a Nicsak ki vagyok és a Dancing with the stars, míg 2021-ben a Nagy Ő feltámadása is tudott adni a csatornának egy némi pluszt.

tv2_logo_1997-2008.png

Az említett műsorok mellett rengeteg műsor ment le az elmúlt 25 esztendőben, de említeném a Naplót is, ami 17 évig volt a csatorna meghatározó műsora. Manapság a TV2-nek csak a Szerencsekerék az egyetlen műsora, ami indulás óta van jelen a csatornán, ami tavaly 20 év szünet után tért vissza. A TV2 legnagyobb riválisa az RTL Klub (október végétől RTL), amivel folyamatosan versenyzik a nézők kegyeiért. Az indulása óta a magyar televíziózás megkerülhetetlen szereplője lett az elmúlt 25 év során. A TV2 idén egy show műsorral ünnepelte a 25. évfordulót.

A bejegyzés végén az a kérdés motoszkál, hogy mit fog tartalmazni a következő 25 éve, ezt a választ a következő 25 évben fogjuk megtudni.

Öt éves a Comedy Central Family

Ma öt évvel ezelőtt megkezde a magyarországi sugárzását a Comedy Central Family a megszűnt VIVA helyén.

2022-10-03_16-56-30_00_00_19_27_still001.png

Ma öt éve, hogy 2017. október 3-án megszűnt a legendás zenecsatornaként ismert VIVA és a helyét a Comedy Central Family vette át, ami a Comedy Central családi humorcsatornája. A CC Family-vel egy napon elindult az MTV Hungary, a Sony Max és a Sony Movie Channel, melyek mind hárman idén márciusban megszűnt, vagyis az MTV Hungary-t az MTV Europe, a Sony Maxot a Viasat 2, míg a Sony Movie Channelt pedig a Viasat Film váltotta fel. Így a 2017. október 3-án indult csatornák közül csak a Comedy Central Family érte el az ötödik évet.

10 éves az RTL II

Napra pontosan 10 éve indult el az RTL II, mely azóta minden jelentős kábelszolgáltatók kínálatában megtalálható és rengeteget változott az elmúlt 10 év során. Ennek alkalmából egy bejegyzésben kísérjük végig a történetét a 2011-es tervezéstől, egészen ideáig.

rtl2_wide.png

Tervezés

Az RTL II magyarországi bevezetését 2011-ben vetették fel, akkor még az 1993-ban indult sikeres német RTL Zwei mintájára épüljön, ekkor már ebben az évben 2011. januárjában elindult Horvátországban is, csak RTL 2 néven, melynek az arculatát mai napig használja.

2012. tavaszán az eredeti tervek szerint valamelyik RTL-es csatorna helyén, vagy is a Prizma TV (2014. május 1-től RTL+) helyén akarták indítani, majd a Sorozat+ helyén próbálták indítani, de ez sem jött össze, majd olyan hírek is merültek fel, hogy a Reflektor TV helyén akarták indítani. De ez sem jött be, így önálló csatornaként indulhat. Köztudott, hogy a Reflektor TV 2012. december 31-ével befejezte a sugárzását.

Az indulás

Miután elvetették a másik RTL-es csatorna helyén indulást, így egyetlen egy lehetőség marad, nem más, mint önállóan indulhat Magyarországon. 2012. szeptemberében megjelentek az RTL II csatorna előzetesei, vagyis ekkor lepleződött le az RTL II logója és a mottója a „A név kötelezz” lett. Továbbá a reklám végén az RTL Kettő írásban jelent, köztudott ez az írásmód lesz majd látható október végétől. De annyira ne rohanjuk előre. Továbbá az RTL szó másfajta betűtípusban jelent meg az RTL Klubtól eltérően.

rtl2-03.jpg

2012. szeptember 30-án RTL II napot tartott az RTL Klub, amiben egy kis ízelítőt kapjanak a nézők az induló csatornából. Az RTL II napon olyan műsorok első adásai mentek az anya csatornán, ami kizárólag az RTL II-re készítették (Heti Hetes leszámítva, ugyanis a költözés előtt az RTL Klubon volt látható vasárnaponként). Egy nappal később, 2012. október 1-én elindult az RTL II, ami üdvözlőképpen az RTL Klubon, a Film+-on és a Cool-on is lehetet nyomon követni. A csatorna 2015 márciusáig román korhatár karikát (AP, 12, 15, 18) használt. Ezen a csatornán tért vissza Máté Kriszta a Forró Nyomon című műsorával, valamint az eredetileg RTL Klubra tervezett Delhusa Gjon párkereső műsora, az I Love Gjoni című reality műsor. Továbbiakban a 2018-ig (a Sorozat+ esetleges arculatváltásig) RTL II-n ismételték meg a Barátok Közt aktuális epizódjait az RTL Klubos premier után.

Csak a ValóVilág tudta hozni a csatorna nézettségét

Miután a Legyen Ön is Milliomos és a Heti Hetes nem volt képes több nézőt vonzani, az RTL taktikát váltot, ugyanis elővette a "VV-kártyát", ami azt jelenti, hogy a ValóVilág 11 és fél év után költözzön át az RTL Klubról az RTL II-re, így kizárás alapon csak az RTL II-n lesz látható a ValóVilág további szériáit, melynek a hatodik évad 2014. januárjában indult el és remek nézettséget hozott, majd a 2014. őszén indult VV7 csak emelni tudta a nézettségi számot. További emelkedést a ValóVilág és a Big Brother összekeverésének köszönheti, vagyis a 8. évadtól kezdve.

Luxemburgba költözés, indul az RTL II HD és UEFA Europa Liga

2015. elsőnapjától az RTL Magyarország csatornái, köztük az RTL II székhelyét Luxemburgba tették át, mert az RTL Magyarország csatornáit 2011 óta az RTL Group tulajdonítja. Továbbá elindult az RTL II HD adás változata, mely Cool HD-val és a Film+ HD-val egy időben indult el 2015-ben, majd 2015. márciusában a további RTL-es kábel csatornáival (kivétel a Muzsika TV) áttért magyar korhatár karikára a költözés ellenére.

2015-ben meglepő módon jelent meg a hír, hogy az RTL Magyarország megszerezte az UEFA Europa Liga magyarországi közvetítési jogát, ugyanis az RTL 2011-ben felszámolta a sport osztályát. A ligát 2015 és 2018 között az RTL II közvetítette, majd 2021-ben ismét RTL Magyarországhoz landolt a közvetítési jog, ami nem az RTL II, hanem az egyetlen alkalommal sporteseményeknek sem otthont adó RTL+ (2022. októberétől RTL Három) közvetíti.

Reklámblokk korhatározás

A július 8-ban bevezetésre került a pedofil ellenes törvény, így az egyik pontja, hogy a tévé csatornák reklámblokk alatt kötelező megjeleníteni a korhatár karikát, ami az RTL II sem kivétel. Az RTL-es csatornákon a reklámblokk előtti szövegben figyelmezteti vagyis, „A műsorszám 12/16/18 éven aluliak számára nem ajánlott”.

Csak szimplán RTL Kettő lesz a neve

2021-ben az RTL Group úgy döntött, hogy az RTL Group által tulajdonított (leszámítva az RTL Belgium és az RTL Horvátország) portfóliókat átalakulhat RTL United néven. Az RTL United projekt 2021. szeptember 15-én kezdődött a német RTL portfólióval, hazánkban csak 2022 szeptember 15-én kezdődött meg az rtl.hu átalakulásával. Idén október végén az RTL csatornák nevet váltanak, köztük az RTL II is, mely RTL Kettőként fog szerepelni a műsorújságokban. A csatorna neve csak írásban változik, de kiejtésben marad továbbra is az RTL Kettő név.

rtl_logo_2021_wide.png

Október 17-én indul a Celeb vagyok, ments ki innen!

Öt év szünet után ismét elrajtol a Celeb vagyok, ments ki innen című celeb reality műsor az RTL Klubon. A pontos premier dátum október 17. lesz.

rtl_cvmi_digitkieg_pr_kozlemeny_kepek_01_1920x1080.jpg

Hosszú kihagyott öt év után ismét képernyőre kerül a celeb reality műsor, a Celeb vagyok, ments ki innen. A műsor idei évada Kolumbiából fog jelentkezni Sebestyén Balázzsal és Vadon Janival, azaz visszatér az eredeti műsorvezető páros. A hatodik évadban újabb celebek néznek szemben az éhséggel, a nomád környezettel, az időjárással és a félelmükkel.

A celebek mindennapjait nemcsak Sebestyén Balázs és Vadon Jani alakíthatja, hanem nézők is dönthetnek a celebek sorsáról, vagyis kit akarnak ki menteni a dzsungelből és ki maradjon ott.

A műsorban szereplők közül csak négy név került elő:

  • Curtis, énekes és rapper
  • Nyári Dia, a 2021-ben befejezett Barátok Közt színésznője
  • Janicsák Veca, énekesnő
  • Lengyel Ferenc, színművész és a Keresztanyu rendőrfőnöke

Az új évad október 17-én indul el, ami hétköznaponként 21:00-kor, míg hétvégeként 19:00-kor jelentkezik az RTL Klubon.

2023-ban is lesz X-Faktor

2023-ban érkezik az X-Faktor következő évad az RTL-re, ami ez már a tizenkettedik évad lesz a sorban.

x-faktor_11_evad.jpg

Még javában folyik a 11. évad vetítése, már az RTL Magyarország be is rendelte a műsor 12. évadát, amire már lehet jelentkezni. Az RTL 2010 óta minden évben vetíti le a műsort (2015 és 2020 kivétel, ugyanis 2015-ben pihenőn volt, míg 2020-ban tervezték, de a koronavírus törölte, így 2021-re került át a tízedik évad). Az idei széria is nagyon jól teljesít, így nem volt kérdés, hogy az RTL Magyarország berendeli a műsor folytatását, 12. évadot, így már megkezdődtek a szereplők válogatása a műsorba.

Ez történt régen a tévében 19. rész

Az előző részben a 2014-es tévés eseményéről írtam, mely szó volt Ördög Nóra hírtelen csatornaváltásról, TV2 kinyírta a Naplót. Az RTL Klub a Csillag Születik helyet összetákolta a Szombat Esti Lázt. Most ebben részben a 2015-ös tévés eset kerül célba, melyben átalakítják az M1-et, immáron a Duna lesz a nemzeti főadó, valamint kié lesz a TV2. Nagykorúak lettek a kereskedelmi tévék, valamint indul az M4 Sport az M2 Petőfi.

m4_sport_ident.jpg

2015. január 05-én nevet cserélt a FilmBox Extra. A csatorna FilmBox Premium néven folytatja tovább a működését. Az Extra szó nem tűnt el teljesen a FilmBox palettáról, ugyanis FilmBox HD új neveként, FilmBox Extra HD néven van jelen.

A TV2 2015. januárjában tovább folytatta a 2014. decemberében bemutatott Hal a Tortán hétköznaponként, míg vasárnaponként a 2014. októberében bemutatott Rising Star sugározását.

Tovább

2023-ban is lesz Házasodna a gazda az RTL-en

Jövő évben is lesz Házasodna a gazda az RTL-e, így már lehetőség nyílt a gazdáknak jelentkezni.

hazasodna_a_gazda.jpg

Tegnap az utolsó idei Házasodna a gazda adás végén megjelen egy fajta felhívás, ami azt jelenti, hogy 2023-ban is lesz Házasodna a gazda az RTL-en. Az első felhívás csak a gazdákat érinti, vagyis aki mezőgazdaságból keresi a kenyerét. A műsorba gazdák vagy gazdasszonyok jelentkezhetnek. Az új évad lesz a hatodik a Házasodna a gazdából. A gazdák jelenkezést itt tehetik meg.

Ismét megújult az rtl.hu

Tegnap ismét frissült az RTL Magyarország honlapja, az rtl.hu, vagyis új fajta megjelenítést kapott.

rtl_logo_2021_wide.png

Szeptember 15-én ismét felfrissült a tavaly decemberben átalakult rtl.hu. A honlap új megjelenést kapott, vagyis megkapta az új logót és picit másabb lett, de meg maradt a tavaly december óta használt sablon, csak apró változások tapasztalhatóak. A honlap megújulásával hazánkban elkezdődött az RTL újra márkázása, vagyis az RTL United, ami tavaly szeptember közepén indult a német RTL átalakulásával.

rtl_hu_2022_szeptemberi_frissites.png

A magyar RTL átalakulása következő hónapokban is folytatódik, ugyanis köztük szerepel az RTL Klub és kisebb csatornák újítása, melyben az RTL Klub átnevezése is szerepet játszik az RTL új megjelenésében.

RTL néven folytatja tovább az RTL Klub

25 év után új nevet kap az RTL Klub, ugyanis az RTL United miatt az RTL Group Európa-szerte alakítja át a portfólióit. A magyar kereskedelmi csatorna neve egyszerűen csak RTL lesz.

rtl_logo_2021_wide.png

Negyed évszázad után nevet cserél az RTL Klub, így innentől már csak az RTL lesz a neve, ezzel elhagyásra kerül a Klub szó a nevéből. Az RTL nevet illetően a szolgáltatóknál az azonos nevű német RTL csak RTL DE (Deutschland) néven jelenik meg az EPG-ben, továbbá az RTL Klub HD, csak RTL HD néven lesz elérhető.

Az RTL Klub mellett továbbá másik két RTL-es csatorna neve is módosul, vagyis az RTL II RTL Kettő (HD változata: RTL Kettő HD), míg az RTL+ pedig RTL Három (HD változata: RTL Három HD) néven folytatja tovább. Az RTL Gold neve viszonylag változatlan marad. A névváltás mellett arculatváltásra is kerül sor, ami feltehetőleg októberben fog kerülni sor.

rtl_klub_7.png

A név és arculat csere mellett egy visszaemlékeztető műsor is lesz látható az RTL-en, mely két részen keresztűl idézi fel az RTL elmúlt 25 év műsorait. Az első rész október 23-án, míg a második rész pedig október 30-án lesz látható a csatornán.

Idén különleges epizóddal készül A mi kis falunk, ugyanis képernyőre kerül a karácsonyi epizód, ami az ünnepi időszakban kerül adásba. Ebben az epizódban Pajkaszeg karácsonyát mutatja be, melyben az ünnepi nehézségről lesz szó.

Idén ősszel kerülhet képernyőre hatadok alkalommal a csatorna celebszivató műsora, a Celeb vagyok, ments ki innen!. A műsorvezetői feladatot Sebestyén Balázs és Vadon Jani látja el, vagyis visszatérnek az eredeti műsorvezetők. Az idei széria szereplői a kolumbiai dzsungelben fognak küzdeni az éhséggel, a civilizáció vívmányok hiányában és a celebet érintő játékokkal. Játékosokról később tudjuk meg. A premier dátum még ismeretlen.

celeb_vagyok_ments_ki_innen.jpg

Hetedik alkalommal kerül a képernyőre a Konyhafőnök VIP is, melyben újabb hírességek ragnak fakanalat. Az új szériában látható lesz Járai Máté színművész, Tokár Tomi Fókusz műsorvezetője, Fésűs Nelly színésznő és Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnak vízilabdázó. A sztárok által készített fogásokat Rácz Jenő és Sárközi Ákos fogja értékelni.

Visszatér A Séf meg a többiek, ami idén ősszel képernyőre. Az alkoholista és sportfogadás-függő Győző séf története, valamint tovább bonyolódik Milán és Viki románca. A már megismert karakterek mellé érkezni fognak az új karakterek is.

RTL Saleshouse néven folytatja tovább az R-Time

Az RTL-es csatornák mellett az R-Time is nevet vált, így az RTL Saleshouse néven folytatja tovább a reklámok értékesítését. A névváltás 2022. október 3-án fog bekövetkezni de a hirdetési portfólió változatlan marad. A kereskedő ház megjelenése teljesen új köntösben lesz és igazodik a médiavállalat arculatához, ugyanazt a logót fogja használni majd, mint az RTL Magyarország.

Szeptember 19-én indul a Nyerő Páros hatodik évada

Szeptember 19-én indul a Nyerő Páros 6 évada, melyben újabb 8 nyolc pár foglalhatja el a rezidenciát. A műsort változatlan módon Sebestyén Balázs, míg játékmester pedig Kabát Peti lesz. Ebben az évadban is humorból sem lesz hiány.

rtl_nyp_digitkieg_pr_kozlemeny_kepek_02_1920x1080.jpg

A közönségkedvenc sztárpárshow vadonatúj évaddal jelentkezik, mely a hatodik a sorban. Nyolc híresség költözik be a megújult rezidenciában és küzd meg a 2022-es Nyerő Páros címért.

Tovább
süti beállítások módosítása